Log in Signup

Soru Kelimeleri

Bu dersin sonunda soru kelimelerinin kulanımını öğreneceksin.

NELER ÖĞRENECEKSİNİZ

Bu dersin sonunda;

Aşağıdaki kelimeleri okuyun ve öğretmeninizle birlikte tekrar edin.

Kelime Öğreniyorum

1. Etkinlik

Bu sabah Tekirdağ'da şaşırtıcı bir kaza oldu. Yılmaz ailesi İstanbul'a gitmek için pazartesi günü 06:30'da Tekirdağ'dan yola çıktı. Arabayı Mehmet Bey kullandı. Mehmet Bey çok dikkatliydi. Fakat yolun karşı tarafından bir araba birdenbire onlara çarptı. Diğer arabanın sürücüsü Ali Eren'di. Ali Eren arabayı çok hızlı kullandı. Bu yüzden kaza yaptı. Kaza sonucunda Yılmaz ailesinin arabası ikiye bölündü. Arabaların durumu çok kötüydü. Ama neyse ki kazada hiç kimse ölmedi. Sadece araçların şoförleri yaralandı. Yaralıların durumu iyi.

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayın.
1. :
Yılmaz ailesi ne zaman yola çıktı?
Cevap :
Yılmaz ailesi pazartesi günü saat 06:30'da yola çıktı.
2. :
Kaza nerede oldu?
Cevap :
Kaza Tekirdağ'da oldu.
3. :
Kimler kaza yaptı?
Cevap :
Yılmaz ailesi ve Ali Eren kaza yaptı.
4. :
Kazada kimse öldü mü?
Cevap :
Hayır, kazada hiç kimse ölmedi.
5. :
Yaralıların durumu nasıl?
Cevap :
Yaralıların durumu iyi.

2. Etkinlik

kimin / kim / kimi / kime / kimde / kimden / kiminle / kimin

Boşlukları uygun soru kelimeleriyle doldurun.
1. :
Resimdeki adam kim?
Cevap :
Resimdeki adam Haluk Levent
2. :
Telefon numaramı kimden aldınız?
Cevap :
Telefon numaranızı sekreterden aldım.
3. :
Evin anahtarı kimde?
Cevap :
Evin anahtarı Şenay'da.
4. :
Yarın gezmeye kimle gidiyorsun?
Cevap :
Yarın gezmeye Zeynep'le gidiyorum.
5. :
Bu kimin montu?
Cevap :
Bu, Ali'nin montu.
6. :
Hediyeyi kime aldın?
Cevap :
Hediye'yi Ahmet'e aldım.
7. :
Şu kırmızı mont kimin?
Cevap :
Şu kırmızı mont Cemre'nin.
8. :
Burak kimi bekliyor?
Cevap :
Burak, kızını bekliyor.

3. Etkinlik

nereyi/nereye/nerede/nereden/neresi/nereler+hal ekleri

Aşağıdaki boşlukları uygun soru kelimeleriyle doldurun.
1. :
Elektronik eşyaları nereden alıyorsun?
Cevap :
Elektronik eşyaları internetten alıyorum.
2. :
Çocuklar nereye gittiler?
Cevap :
Çocuklar parka gittiler.
3. :
Meyve ve sebze nerede daha ucuz?
Cevap :
Meyve ve sebze pazarda daha ucuz.
4. :
Tatil için Antalya'da nereyi tavsiye ediyorsun?
Cevap :
Tatil için Antalya'da, Lara'yı tavsiye ediyorum.
5. :
Burası neresi?
Cevap :
Burası Taksim Meydanı.
6. :
İstanbul'da nereleri gezdiniz?
Cevap :
İstanbul'da; Topkapı Sarayı'nı, Ayasofya'yı, Sultanahmet'i ve Kız Kulesi'ni gezdik.

4. Etkinlik

ne/neler/neyi/neye/neyden/neyle

Aşağıdaki boşlukları uygun soru kelimeleriyle doldurun
1. :
Lokum neyden yapılıyor?
Cevap :
Lokum, nişasta ve şekerden yapılıyor.
2. :
Ankara'ya neyle gittiler?
Cevap :
Ankara'ya uçakla gittiler.
3. :
Gazozun içinde neler var?
Cevap :
Gazozun içinde; su, şeker ve sitrik asit var.
4. :
Sen neye gülüyorsun?
Cevap :
Ben, şu karikatüre gülüyorum.
5. :
Hafta sonu ne yaptın?
Cevap :
Hafta sonu sadece dinlendim.
6. :
Mutfakta neyi kırdın?
Cevap :
Mutfakta bardağı kırdım.

5. Etkinlik

Aşağıdaki boşlukları nasıl / niçin = niye = neden soru kelimeleriyle doldurun.
1. :
Kedi mutfağa nasıl girdi?
Cevap :
Kedi mutfağa sessizce girdi.
2. :
Murat bugün okula niye gelmedi?
Cevap :
Çünkü Murat çok hasta.
3. :
Niçin Türkçe öğreniyorsun?
Cevap :
Türkiye'de üniversite okumak için Türkçe öğreniyorum.
4. :
Neden spor yapmıyorsun?
Cevap :
Çünkü dizlerim ağrıyor.
5. :
Nasıl bir palto istiyorsun?
Cevap :
Kırmızı renkli, uzun bir palto istiyorum.

6. Etkinlik

Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurun. (kaç/ kaçta/ kaçıncı)
1. :
Alışverişe saat kaçta çıkıyoruz?
Cevap :
Alışverişe saat üçte çıkıyoruz.
2. :
Siz kaç kardeşsiniz?
Cevap :
Biz üç kardeşiz, iki erkek bir kız.
3. :
Mete, yarışmada kaçıncı oldu?
Cevap :
Mete, yarışmada birinci oldu.
Aşağıdaki kelimeleri okuyun.

Kelime Öğreniyorum

7. Etkinlik

Şükrü Deniz, Eskişehir’de bir temizlik işçisi. O, sokakları temizliyor. O bir kahraman. O, bir çocuğu ölümden kurtardı. Çocuğu nasıl kurtardı, kendisi anlatıyor:

Dün akşam yedi katlı bir binanın önündeydim. Birdenbire önüme binadan çocuk ayakkabıları düştü. Yukarıya baktım. Binanın beşinci katında bir çocuk gördüm. Çocuk pencereden aşağı sarktı ve sağa sola hareket etti. Süpürgeyi yere attım, kollarımı açtım ve bekledim. Bir süre sonra çocuk ellerini bıraktı. Çocuk yere düşmeden önce onu havada yakaladım. Ama çocukla birlikte ben de yere düştüm. İnsanlar, ambulans çağırmak için 112 Acil Çağrı Merkezini aradı. Sağlık ekibi geldi ve bizi hastaneye götürdü. Çok şükür, ikimizin de sağlığı iyi.

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayın
1. :
Şükrü Deniz'in mesleği ne_
Cevap :
Şükrü Deniz, bir temizlik işçisi
2. :
Çocuk binanın kaçıncı katındaydı?
Cevap :
Çocuk binanın beşinci katındaydı.
3. :
İnsanlar 112 Acil Çağrı Merkezini niçin aradı?
Cevap :
İnsanlar 112 Acil Çağrı Merkezini ambulans çağırmak için aradı.
4. :
Çocuğun sağlığı nasıl?
Cevap :
Çocuğun sağlığı iyi.

8. Etkinlik

Aşağıdaki boşlukları uygun soru kelimeleri ile doldurun. (ne zaman/ ne kadar/ hangi/ hangisi
1. :
Ödev yapmak için her gün ne kadar zaman harcıyorsun?
Cevap :
Ödev yapmak için her gün iki saat harcıyorum.
2. :
En çok hangi futbolcuları seviyorsun?
Cevap :
En çok Ronaldo ve Messi'yi seviyorum.
3. :
Hastaneye ne zaman gidiyorsun?
Cevap :
Hastaneye yarın sabah yedi buçukta gidiyorum.
4. :
Sence hangisi daha başarılı, Ronaldo mu Messi mi?
Cevap :
Bence Messi daha başarılı.

9. Etkinlik

Uçurtma

Mevsimlerden sonbahardı. Akşam babam, eve elinde iki uçurtmayla geldi. Kardeşim Soner ve ben çok sevindik. Babamın boynuna sarıldık. Ben pembe uçurtmayı aldım, kardeşim maviyi. O gece yatakta uçurtmayla ilgili hayaller kurdum.

Sabah dışarıda pırıl pırıl bir hava vardı. Rüzgâr, uçurtma için yeterliydi. Soner’le uçurtmaları aldık. Evimizin yakınındaki parka gittik. Rüzgâra sırtımızı döndük ve uçurtmaları bıraktık. Uçurtmalar havalandı, biz de ipleri saldık. Epey yükseldi.

 Uçurtmanın ipi belime dolandı. Bir anda kendimi havada buldum. Çok korktum. Bağırmaya başladım:

— Soner, koş babama haber ver! Uçurtma beni kaçırıyor!

Soner’in sesiyle uyandım.

— Abla ne oluyor? Niçin bağırıyorsun?

Aşağıdaki soru kelimelerini kullanarak dinlediğiniz metinle ilgili sorular yazın.

1. Ne zaman?

2. Kim?

3. Kaç tane?

4. Hangi (ne) renk?

5. Nereye?

Aşağıdaki kelimeleri okuyun.

Kelime Öğreniyorum

DİNLİYORUM

10. Etkinlik

Metni dinleyin

Rani ve Sankalp Parihar çifti Hindistan’ın Jabalpur kentinde yaşıyor. Onlar 2010’da, Çennay kentine gitmek ve oradan meyve fidanı almak için trene bindiler. Seyahat sırasında Amir adlı bir yolcuyla tanıştılar. Ona planlarından bahsettiler. Amir onlara mango fidanı satmak istedi. Bu fidanlar, nadir bir mango türüydü. 

Parihar çifti bu mango fidanlarını aldılar ama bu türün değerinden habersizdiler. Eve döndüler ve fidanları diktiler.

2013’te mango ağaçları meyve verdi. Bu mangolar diğerlerinden çok farklıydı. Miyazaki adlı, bu mangolar çok değerliydi. Bir kilosu 270 bin rupiydi.

Bir gün Pariharların bahçesine hırsız girdi ve mangoları çaldı. Parihar çifti bahçeyi korumak için üç güvenlik görevlisini işe aldı.

Pariharlar, Miyazaki mangosunu yetiştirmeye devam ettiler. Bu işten çok para kazandılar. Bu işi çocuklarına da öğrettiler. Onlar şimdi ailece Miyazaki mangosu yetiştiriyorlar.

Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurun.
1. :
Parihar çifti nerede yaşıyor?
Cevap :
Parihar çifti Jabalpur'da yaşıyor.
2. :
Parihar çifti Cennay kentine niçin gittiler?
Cevap :
Parihar çifti Cennay kentine meyve fidanı almak için gittiler.
3. :
Parihar çifti Cennay kentine neyle gittiler?
Cevap :
Parihar çifti Cennay kentine trenle gittiler.
4. :
Seyahat sırasında kimle tanıştılar?
Cevap :
Seyahat sırasında Amir'le tanıştılar.
5. :
Amir'den ne aldılar?
Cevap :
Amir'den mango fidanı aldılar.
6. :
Mango ağaçları ne zaman meyve verdi?
Cevap :
Mango ağaçları 2013'te meyve verdi.
7. :
Parihar çifti bahçeyi korumak için kaç güvenlik görevlisini işe aldı?
Cevap :
Parihar çifti bahçeyi korumak için üç güvenlik görevlisini işe aldı?

KONUŞUYORUM

11. Etkinlik

Aşağıdaki boşlukları uygun soru kelimeleriyle doldurun.
Gazeteci :
Merhaba.
Ö. Fatih  :
Merhaba.
Gazeteci :
Kaç yaşında futbola başladın?
Ö. Fatih  :
Altı yaşında futbola başladım.
Gazeteci :
Futbol merakın nasıl başladı?
Ö. Fatih  :
Ben küçük yaşlarda babamla birlikte çok maç izledim. Futbolcuların isimlerini, takımlarını öğrendim. Futbol merakım böyle başladı.
Gazeteci :
Seni futbola kim teşvik etti?
Ö. Fatih  :
Beni futbola babam teşvik etti. Babam beni bir spor okuluna gönderdi. Orada hergün antrenman yaptım, çok çalıştım.
Gazeteci :
Göztepe Spor'a ne zaman transfer oldun?
Ö. Fatih  :
Göztepe Spor'a geçen yıl transfer oldum. Burada çok başarılı oldum, gol kralı oldum.
Gazeteci :
Geçen sezon kaç gol attın?
Ö. Fatih  :
Geçen sezon yirmi beş gol attım.
Gazeteci :
Gelecekte hangi takımda oynamak istiyorsun?
Ö. Fatih  :
Önce Galatasaray'da sonra Barcelona'da oynamak istiyorum.
Gazeteci :
Başarılarının devamını diliyorum.
Ö. Fatih  :
Teşekkür ederim.

YAZIYORUM

12. Etkinlik

Aşağıdaki cevaplara uygun sorular yazınız.
1. :
Uzaya ilk kim gitti?
Cevap :
Uzaya ilk Yuri Gagarin gitti. 
2. :
Yazıyı kimler icat etti?
Cevap :
Yazıyı Sümerler icat etti.
3. :
İkinci Dünya Savaşı ne zaman başladı?
Cevap :
İkinci Dünya Savaşı 1939'da başladı.
4. :
Bir yılda kaç gün var?
Cevap :
Bir yılda 365 gün var.
5. :
Dün nereye gittiniz?
Cevap :
Dün sinemaya gittik.
6. :
Pazardan ne aldın?
Cevap :
Pazardan iki kilo patates aldım.
7. :
Dün okula neden gelmedin?
Cevap :
Çünkü hastaydım.
8. :
En çok hangi rengi seviyorsun?
Cevap :
En çok kırmızıyı seviyorum.
9. :
Keke ne kadar un koyuyorsun?
Cevap :
Keke iki su bardağı un koyuyorum.
10. :
Ahmet dersi nasıl dinledi?
Cevap :
Ahmet dersi dikkatlice dinledi.

You have run out of free trial lessons. Subscribe now to continue learning Turkish!

Register now