Log in Signup

Lokantada

Yemek siparişi, dünya turu, tatil planı konuları ve lokanta diyaloğu üzerinden istek kipi kullanımının öğrenilmesi

KELİME ÖĞRENİYORUM

NELER ÖĞRENECEKSİN

Bu dersin sonunda;

1. Etkinlik

Aşağıdaki diyaloğu okuyun.
A. :
Akşam yemeğinde ne yemek istiyorsun?
B. :
Bilmiyorum, bir fikrim yok.
A. :
Karnıyarık yiyelim mi?
B. :
Evet, akşam yemeğinde karnıyarık yiyelim. Ben de cacık yapayım.
A. :
İyi fikir. Ben pirinç pilavı da yapayım mı?
B. :
Evet, karnıyarığın yanında pilav çok iyi olur.
A. :
Ben karnıyarık için patlıcanları ve kıymayı pişireceğim. Bir saat sonra yardıma gel.
B. :
Elbette.

2. Etkinlik

Fiilleri istek kipinin olumlu, olumsuz ve soru şekillerine göre yazın.


getirmekOlumluOlumsuzSoru
Bengetireyimgetirmeyeyimgetireyim mi?
Bizgetirelimgetirmeyelimgetirelim mi


yapmakOlumluOlumsuzSoru
Benyapayımyapmayayımyapayım mı?
Bizyapalımyapmayalımyapalım mı?
okumakOlumluOlumsuzSoru
Benokuyayımokumayayımokuyayım mı?
Bizokuyalımokumayalımokuyalım mı?

3. Etkinlik

Filleri istek kipine göre yazın.

1. :
(Ben) Sana yardım edeyim mi? (etmek)
2. :
Acele et, (biz) geç kalmayalım. (kalmak)
3. :
(Biz) Bu akşam, yemeği dışarıda yiyelim. (yemek)
4. :
Pırasayı sevmiyorum, (biz) bugün pırasa pişirmeyelim. (pişirmek)
5. :
(Biz) Hafta sonu pikniğe gidelim mi? (gitmek)
6. :
Ben seni dışarıda bekleyeyim. (beklemek)
7. :
(Ben) Zamanımı boşa harcamayayım. (harcamak)
8. :
(Biz) Hafta sonu ne yapalım? (yapmak)
9. :
(Biz) Çöpleri yere atmayalım. (atmak)
10. :
Başım ağrıyor, bir ağrı kesici alayım. (almak)

4. Etkinlik

İstek kipiyle cümleler kurun.

1. :
(ben) almak/ şemsiye/ yağmurlu/ hava 
Cevap :
Hava yağmurlu, şemsiye alayım.
2. :
yapmak/ ben/ kahve
Cevap :
Ben kahve yapayım mı?
3. :
gitmek/ berbere/ hafta sonu/ uzadı/ saçlarım
Cevap :
Saçlarım uzadı, hafta sonu berbere gideyim.
4. :
(biz) almak/ kahvenin/ yanına/ lokum
Cevap :
Kahvenin yanına lokum alalım.
5. :
(biz) yapmak/ pazar/ piknik/ günü
Cevap :
Pazar günü piknik yapalım mı?
6. :
(biz) yemek/ bu akşam/ Adana kebabı
Cevap :
Bu akşam Adana kebabı yiyelim.

5. Etkinlik

Orhan :
Hayatım, bugün yemeği dışarıda yiyelim mi?
Nilüfer :
Evet, haydi güzel bir lokantaya gidelim.
Orhan :
Garson, bakar mısınız?
Garson :
Evet efendim, buyurun. Ne arzu edersiniz?
Orhan :
Önden birer çorba alalım. Çorba çeşitlerinden neler var?
Garson :
Mercimek çorbası, ezogelin çorbası, yayla çorbası var.
Orhan :
Hayatım çorba istiyor musun?
Nilüfer :
Hayır canım ben çorba almayayım.
Orhan :
Ben mercimek çorbası alayım.
Garson :
Yemeklerden ne almak istersiniz?
Orhan :
Neler var?
Garson :
İnegöl köfte, İskender kebabı, Adana kebabı, Urfa kebabı, döner, pide, lahmacun
Orhan :
Ben İnegöl köfte alayım. Hayatım, sen ne yemek istiyorsun?
Nilüfer :
Ben de bir İskender yiyeyim.
Garson :
Meze veya salata çeşitlerinden ne getireyim?
Orhan :
Neler var?
Garson :
Humus, patlıcan salatası, içli köfte, çoban salatası.
Orhan :
Ortaya bir çoban salatası alalım.
Nilüfer :
Patlıcan salatası ve içli köfte de alalım.
Garson :
Yemeğin yanında içecek olarak ayran, kola veya şalgam istiyor musunuz?
Nilüfer :
Ben ayran içeyim.
Orhan :
Ben de şalgam alayım.
Garson :
Peki efendim, hemen getiriyorum.

30 dakika sonra

Garson :
Tatlı olarak ne istiyorsunuz?
Orhan :
Neler var?
Garson :
Baklava, kadayıf, künefe ve sütlaç var.
Nilüfer :
Ben künefe yiyeyim.
Orhan :
Ben de sütlaç alayım.
Garson :
Tatlıdan sonra çay veya kahve almak istiyor musunuz?
Nilüfer :
Ben çay içeyim.
Orhan :
Ben de az şekerli Türk kahvesi alayım.

Soruları diyaloğa göre cevaplayın.

1. :
Orhan hangi çorbayı istiyor?
Cevap :
Orhan, mercimek çorbası istiyor.
2. :
Nilüfer çorba istiyor mu?
Cevap :
Hayır, Nilüfer çorba istemiyor.
3. :
Patlıcan salatası ve içli köfteyi kim istiyor?
Cevap :
Patlıcan salatası ve içli köfteyi Nilüfer istiyor.
4. :
Orhan ne içmek istiyor?
Cevap :
Orhan şalgam içmek istiyor.
5. :
Lokantada hangi tatlılar var?
Cevap :
Baklava, kadayıf, künefe ve sütlaç var.
6. :
Nilüfer çay mı istiyor?
Cevap :
Evet, Nilüfer çay istiyor.
Aşağıdaki kelimeleri okuyun.

Kelime Öğreniyorum

6. Etkinlik

Karnıyarık tarifine göre aşağıdaki cümleleri doğru (D) veya yanlış (Y) şeklinde değerlendirin.
(Y) :
Patlıcanları tuzlu suda haşlayalım.
(D) :
Soğan, kıyma, biber ve sarımsağı kavuralım.
(Y) :
Patlıcanları küp küp keselim.
(Y) :
Domatesleri salçalı suyun içine doğrayalım.
(D) :
Fırını 170 derecede ısıtalım, sonra yemeği 20-25 dakika pişirelim.

7. Etkinlik

Müşteri :
Alo, merhaba.
Görevli :
Lezzet Köfte, buyurun efendim.
Müşteri :
Hangi çeşitleriniz var?
Görevli :
Hamburger, ekmek arası köfte, ekmek arası sucuk, döner, patates kızartması ve soğan halkası var.
Müşteri :
Pizza var mı?
Görevli :
Hayır, pizza yok.
Müşteri :
İki tane ekmek arası köfte ile patates kızartması alayım. Tatlı olarak ne var?
Görevli :
Tatlı olarak ekmek kadayıfı ve fıstıklı baklava var.
Müşteri :
İki porsiyon fıstıklı baklava alayım.
Görevli :
İçecek olarak ne istiyorsunuz?
Müşteri :
İki tane ayran alayım. Hepsi ne kadar?
Görevli :
120 lira. Adresi alabilir miyim?
Müşteri :
Adalet Sokak No: 72 Daire: 6.
Görevli :
Tamam. On beş dakika sonra siparişiniz hazır olacak.
Müşteri :
Teşekkür ederim. İyi günler.
Görevli :
İyi günler.

Soruları metne göre cevaplayın.

1. :
Müşteri ne yemek istiyor?
Cevap :
Müşteri, ekmek arası köfte, patates kızartması ve baklava yemek istiyor.
2. :
Köftecide kaç çeşit tatlı var?
Cevap :
Köftecide iki çeşit tatlı var.
3. :
Siparişlerin hepsi kaç lira?
Cevap :
Siparişlerin hepsi 120 lira.
4. :
Siparişler ne zaman hazır olacak?
Cevap :
Siparişler 15 dakika sonra hazır olacak.

8. Etkinlik

İstek kipiyle sorulan sorulara emir ya da istek kipiyle cevap verin.
1. :
Kardeşimle dondurma yiyelim mi?
Cevap :
Tamam yiyin.
2. :
Hafta sonu birlikte dedemleri ziyaret edelim mi?
Cevap :
Olur, ziyaret edelim.
3. :
Akşam yemeğinde içli köfte yapayım mı?
Cevap :
Harika olur, yap.
4. :
Ayşe ile Topkapı Müzesi'ni gezelim mi?
Cevap :
Tamam, gezin.
5. :
Çocukluk fotoğraflarımıza bakalım mı?
Cevap :
Evet, bakalım.
6. :
Çiçekleri sulayayım mı?
Cevap :
Evet, sula.

DİNLİYORUM


Cacığı nasıl yapayım? Cümleleri dinlediğiniz metne göre sıralayınız.
(3) :
Sarımsakları ezeyim.
(1) :
Salatalıkları soyayım ve rendeleyeyim.
(5) :
Cacığı tabaklara koyayım ve üzerine kuru nane serpeyim.
(2) :
Yoğurda yarım çay bardağı su koyayım ve çırpayım.
(4) :
Yoğurda salatalıkları, sarımsağı ve tuzu koyayım ve karıştırayım.

KONUŞUYORUM

9. Etkinlik

YAZIYORUM

10. Etkinlik

Tarkan - Gül Döktüm Yollarına

Gel gündüzle gece olalım.

Gel gökyüzünde yıldız olalım.

Seninle mutlu yarınlara koşalım

Gel beraber mesut olalım

You have run out of free trial lessons. Subscribe now to continue learning Turkish!

Register now